Marka Başvurusu Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Marka Başvurusu Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir hizmet ya da malın başka bir işletmeden kendini ayıran, bazı özel sözcükler ya da kişisel isimler ile adlandırılan, sayılar ya da harfleri içermekte olan, bunların yanı sıra baskı yolu şeklinde çoğaltılabilen pek çok türlü işareti içerisinde bulunduran özelliklere, marka adı verilmektedir. Elbette ki bir kişinin ya da şirketin, marka tescilinde bulunması ve marka başvurusunu gerçekleştirebilmesi gerekmektedir. İlk olarak, kimler marka başvurusunda bulunabilir onlardan bahsedelim.

marka başvurusu, marka başvurusu nasıl yapılır

Kimler marka başvurusu yapabilir?

Ülkemiz içerisinde her hangi bir sektörde ticari faaliyetlerini gerçekleştiren, herkesin marka başvurusu yapabilme yetkisi bulunmaktadır. Bir sözleşmeye tabi olan bazı ülkelerden olan kişilerde yine marka başvurusu yapabilme yetkileri bulunmaktadır.

Marka Başvurusu Nasıl yapılır?

Elbette ki marka tescil başvurusu yapabilmek için bazı bilgilere ulaşmakta fayda var. Başvuru sahibi kişinin bazı belge ve evrakları temin etmesi halinde, online ortamlar tarafından başvuru gerçekleştirilebilmektedir. Yine resmi vekil tarafından da bu başvurular gerçekleştirilebilmektedir.

Marka Başvurusu esnasında gerekli belgeler

Yine bu belgeler, başvuru yapacak olan kişinin yetkisine göre de değişebilmektedir. Şahıs ve tüzel kişilik adına başvuru esnasında belgeler değişiklik gösterebilmektedir. Tüzel kişiler için başvuru için gerekli belgeler ise aşağıda ki gibi verilmiştir.

  • Vergi levhası ve fotokopisi
  • Şirket imza sirküleri ve fotokopisi
  • Markayı ifade eden logo mevcut ise
  • Vekâletname (noter onayı gerekmiyor)

Şahıs başvurularında gerekli belgeler

  • Kimlik fotokopisi
  • Markayı ifade eden logo (mevcut ise)
  • Vekâletname (noter onayı gerekmiyor)

Marka tescili yapılabilecek özellikler nelerdir?

Marka tescilinde bahsettiğimiz gibi isimler, logolar ve sloganlar kullanılabilir. Yine isim olarak, kişinin kendi ismi de marka tescili için yeterli olabilmektedir. Bunların yanı sıra sayılar, rakamlar, harfler ve bu gibi özellikler de marka tescili için kullanılabilecek semboller arasında.

Yukarıda bahsettiğimiz bilgilerin yanı sıra yine marka tescil başvurusu yapacak olan tüzel kişilik ve şahısların, dikkat etmesi gerektiği bazı hususlar bulunmaktadır. Bu yazımızda dikkat edilecek olan hususlara ise aşağıda ki maddeler ile birlikte şöyle göz atılabilir.

marka başvurusu, marka başvurusu nasıl yapılır

Marka Başvurusunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

  • Marka sınıfları olarak adlandırılan bir kategoriye göre yapılan marka tescili, ürün ve hizmetler şeklinde tamamlanmaktadır.
  • Elbette ki belirlenecek olan sınıfın, uzman bir vekil tarafından yapılması önemlidir. Faaliyet gösterilen alanların kapsamında olması yine dikkat edilmesi gerekenler arasında olduğunu bilmeniz gerekiyor.
  • Marka tescili için gereken işlemler, 12 ve 18 ay aralığında bir süreç kapsamında olmaktadır.
  • Tescil başvuruları yapılmadan önce, markanın tescil edilebilme yorumları uzman kişi tarafından alınması gerekmektedir. Elbette ki kendiniz de bu konuda araştırmalar yapabilirsiniz fakat, bu durumda daha uzman bir kişiden yorum almak marka tescili için önemli bir kavramdır.
  • Daha hızlı ve güvenilir bir şekilde marka araştırması yapmak için bazı web adreslerinden ve ilgili kurumlardan destek alabilirsiniz. Bu hizmetleri yine bazı firmalar ücretsiz olarak verebilmektedir.
  • Örnek olarak internet alan adı alım işlemlerinde ‘’ tr ‘’ uzantısı zorunlu bir hale getirilmiştir.
  • Markanızı tescil edip koruma altına alabilmek üzere, elbette ki vizyon ve misyon değerleri ele alınarak, logo ve sloganlarınızı kullanarak, kendi bünyenize almanız gerekmektedir. Şirket değerlerinizi ve marka değerinizi korumak için bu özelliklere dikkat etmeniz sizler için faydalı bilgiler arasında olabilmektedir.
  • Bahsettiğimiz marka tescilleri 10 yıl kapsamında tescil edilmektedir. Yine 10 yıllık dönemler kullanılarak yenilenmesi ve korunması gerekiyor. Sürelerinin uzatılması 10 ‘ ar yıllık dönemler halinde gerçekleştirilebilmektedir.
  • Eğer ki yaptığınız her hangi bir marka tescilinden sonra, şirket logosu ya da sloganında bir değişiklik yapılmış ise yine marka ve şirket değerlerinizi koruyabilmek üzere yeni bir tescil başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
Dijital Pazarlama

Dijital Pazarlama

Dijital danışmanlık, markanızın internet ortamında daha bilinir hale gelmesini sağlar.  Markanızın, online ortamda daha geniş kitlelere ulaşması, marka itibarının oluşturulması, marka bilinirliğinin arttırılması dijital danışmanlık hizmeti ile mümkündür.

Markanızın potansiyelini artıracak; e-ticaret stratejileri belirleme, reklam bütçeleri oluşturma, dijital pazarlama kriz yönetimi gibi alanlarda Kumsal Ajans ekibi yanınızdadır. Dijital danışmanlık ile pazarlama bütçeniz en verimli şekilde kullanılır.

Ürününüz veya hizmetiniz için en iyisini birlikte yapalım.

Uzmanlığımızı ve yeteneğimizi, ürün ve hizmetleriniz ile birleştirelim.
FORMU DOLDURUN SİZİ ARAYALIM
Biz Sizi Arayalım