Başarılı Bir Mobil Uygulama Geliştirmek İçin 10 İpucu

Başarılı Bir Mobil Uygulama Geliştirmek İçin 10 İpucu

We Are Social 2020 raporuna göre dünyada 5.14 milyar mobil cihaz kullanıcısı bulunuyor. Akıllı telefon ve tablet gibi cihazlar mobil cihaz sınıfında yer alıyor. Bu oran dünya nüfusunun ortalama %67’sini oluşturuyor.  Bu istatistikler mobil uygulamaların hayatın ne kadar önemli bir parçası haline geldiğini gösteriyor.

Google Play ve Apple Store gibi mobil marketlerde yüz binlerce mobil uygulama bulunuyor. Akıllı telefon kullanıcıları gün içinde en az birkaç saatlerini internet kullanarak geçiriyor. Bu yüzden özellikle dijital pazarlama alanında faaliyet yürüten işletmeler için mobil uygulama geliştirme hayati önem taşıyor.

Mobil uygulamalar oyun, eğitim, araştırma, satın alma gibi birçok amaç için akıllı telefon kullanıcıları tarafından tercih ediliyor. Şuan Google Play Store üzerinde 3 milyona yakın mobil uygulama bulunuyor. Apple Store içinde ise bu sayı 2 milyonun üzerindedir. Durum böyle olunca başarılı mobil uygulama geliştirme rekabette öne çıkabilmek için çok önemli hale geliyor.

İşte başarılı bir mobil uygulama geliştirmek için 10 ipucu;

başarılı bir mobil uygulama geliştirmek i̇çin 10 i̇pucu

1. Nitelikli Hedef Kitle Analizi Yapılmalıdır

Bir mobil uygulamanın başarılı olabilmesi için öncelikle kim tarafından kullanılacağı iyi bilinmelidir. Bunun için de nitelikli hedef kitle analizi yapılmalıdır. Mobil uygulamanızla ulaşmak istediğiniz kitlenin davranışlarını ve alışkanlıklarını bilmeden mobil uygulamadan bir başarı bekleyemezsiniz.

Hedef kitle analizi yaparken cinsiyet, yaş, konum, eğitim durumu gibi çok sayıda demografik veri toplanmalıdır. Daha sonra kullanıcı davranışları ve şikayetleri de incelenerek bütüncül bir analiz yapılmalıdır.

Analiz yaparken aynı zamanda hedef kitlenizi daraltmanız yararlı olacaktır. Bu fikir size olumsuz gibi görünse de niş bir alanda faaliyet yürütmek hedef kitleniz dar da olsa mobil uygulamanızın kullanım oranını arttıracaktır.

2. Kullanıcı Deneyimi (UX) Ön Plana Alınmalıdır

Mobil uygulama dünyasında rakibi olmayan sektör sayısı çok az kaldı. Artık iyi kötü her sektörde belirli oranda bir rekabet var. Başarılı bir mobil uygulama için kullanıcı deneyimi ön plana alınmalıdır. Unutmayın, kullanıcılar mobil uygulamanızı denemek için indirdiğinde kullanıcı deneyimi beğenilmezse hemen başka bir rakibinizin mobil uygulaması indirilebilir.

Kullanıcı deneyimini her zaman üst seviyede tutabilmek için dinamik bir mobil uygulama geliştirmelisiniz. Değişen kullanıcı taleplerini dikkate alarak her zaman mobil uygulamanızı güncelleyerek başarıyı yakalayabilirsiniz. Ancak sürekli güncellemeler yaparak kullanıcı da kaybedebilirsiniz. Bu yüzden kullanıcı deneyimi güncellemelerini kararında yapmalısınız.

3. Rakiplerinizi İyi Tanımalısınız

Mobil uygulamada ana çıkış noktası hedef kitle ihtiyaç ve talepleridir. Ancak başarılı mobil uygulama geliştirmek için rakiplerinizi de iyi tanımalısınız. Sektörünüzde hizmet veren mobil uygulamaları detaylı olarak analiz edin. Başarılı olduğu yönleri belirleyerek öne geçmeye çalışın.

Rakip analiziyle rakiplerinizin başarısız olduğu yönleri de belirleyin. Rakiplerinizin başarısız olduğu alanlarda kullanıcı kitlenize etkili çözümler sunarsanız rakiplerinizden daha başarılı bir mobil uygulamaya sahip olabilirsiniz.

4. Estetik Bir Mobil Tasarım Geliştirin

Mobil uygulama tasarımı sürecinde estetik ve dikkat çekicilik her şeydir. Tasarımın güçlü olması marka otoritenizi arttıran bir durumdur. Kullanıcılar tasarımı güzel olan mobil uygulamalara daha fazla yöneliyorlar.

Mobil uygulamada yazı fontları estetik ve okunabilir olması, renk seçimi de estetik olmalıdır. Kullanıcılar mobil uygulamayı kullanırken renk karmaşasına girmemelidir. Bu yüzden mobil uygulama tasarım konusunda profesyonel bir şıklık yakalamalısınız.

5. Profesyonel Mobil Uygulama Tasarımı Desteği Alın

Mobil uygulama geliştirme sürecinde iş ortaklarınızı çok iyi seçmelisiniz. Daha önce büyük projelerde yer alan ve alt yapısı güçlü bir ajansla çalışarak mobil uygulama desteği alın. İhtiyaçlarınıza anlık çözümler sunabilecek, taleplerinizi anlayacak ve cevap verebilecek bir ekip başarılı mobil uygulama geliştirmek için anahtardır.

Mobil uygulamanız deneyimli bir ekip tarafından kodlanır ve geliştirilirse hedef kitlenize ulaşmada daha başarılı olabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulama tasarımı konusunda size her zaman destek verecek bir firma ile çalışmayı seçin.

6. Taleplerinize Cevap Verecek Mobil Teknolojiyi Seçin

Mobil uygulama geliştirirken taleplerinize cevap verecek bir mobil uygulama teknolojisini seçebilmek önemlidir. Bunun için seçenekleriniz şu şekildedir;

  • Native mobil uygulama belirli bir platforma özel yerel uygulamalardır. Sadece İOS ya da Android işletim sistemine özel uygulamalardır. Bu uygulamalar belirli platformlar için özel olarak kodlanır. Sadece tek bir işletim sistemi tarafından desteklenir.
  • Hibrit mobil uygulama karma uygulama olarak bilinir. Tüm mobil cihazlarda ve işletim sistemlerinde çalışabilir. Maliyet-verimlilik vadeder. Bu uygulamalarda kullanıcı deneyimi kısıtlanabilir ancak hızlı geliştirilebilir ve farklı mobil marketlerde sizi temsil edebilir.
  • Hem yerel hem de karma bir mobil uygulama istiyorsanız Reach Native veya Flutter gibi platformlar arası yerel uygulamaları kodlama amacıyla kullanılan mobil teknolojileri talep edebilirsiniz. Sınırlı bütçece birden fazla işletim sisteminde yerel avantajlarını sağlayacak bir yöntemdir.

7. Güvenli Bir Mobil Uygulamanız Olduğundan Emin Olun

Başarılı bir mobil uygulamaya sahip olmanın unsurlarından biri de mobil uygulamanızın güvenli olmasıdır. Mobil uygulamada ödeme işlemleri, bankacılık işlemleri, erişim anahtarları ve kişisel veriler gibi kritik verileri depoladığınızı unutmayın. Bu yüzden mobil uygulamanız için gerekli güvenlik önlemlerini alın.

Mobil uygulamanızda yerel veri tabanı şifreleme, önbellek ve API iletişimi, kriptografik anahtar yönetimi, kullanıcı oturumu yetkilendirmesi gibi birçok güvenlik önlemi alabilirsiniz. Mobil uygulamanızın türüne ve iş ortaklarınızın önerilerine göre en verimli güvenlik önlemlerinin alınmasını sağlayabilirsiniz.

8. Güncellemelerinizi Aldığınız Geri Bildirimlere Göre Yapın

Başarılı mobil uygulama geliştirmek tek başına yeterli değildir. İlk bakışta mobil uygulama başarılı görünse de zamanla kullanıcıların mobil uygulamanızdan vazgeçebileceğini unutmayın. Bunun için yapacağınız tüm güncellemelerde kullanıcı geri bildirimlerini dikkate alın. Kullanıcıların işine yaramayan güncellemeler başarıyı korumanız için yeterli olmaz.

Güncelleme öncesinde analizlerden elde edilen verileri dikkate alın. Mobil uygulamanızı kullanan kitle için sürekli olarak analizler yapın. Geri bildirim formu, NPS istemi gibi politikalarla kolayca geri bildirim alabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulama analiz platformlarını da kullanabilirsiniz. Kullanıcılar dikkate alındıklarını bilirse mobil uygulamanıza olan bağlılıkları artacaktır.

9. Mobil Uygulamanız İçin Pazarlama Stratejisi Oluşturun

Bir mobil uygulamanızın başarısını getiren önemli bir unsur da etkili pazarlama stratejisidir. Uygulamanızı geliştirmeden önce insanların haberdar olmasını sağlayacak pazarlama stratejileri üzerine çalışın. Başarıyı yakalayan mobil uygulamalar mağazaya girmeden evvel iyi bir şekilde tanıtılmaktadır.

Mobil uygulamanızın öne çıkan özelliklerini belirleyerek çalıştığınız ekipte pazarlama uzmanlarının olmasını da sağlayın. Daha sonra uygulamanızın lansman sürecinde potansiyel hedef kitleniz tarafından merakla karşılanarak indirilmesini sağlayın. Farklı pazarlama araçları ve pazarlama teknikleri kullanın. Lansman öncesi, lansman sırası ve lansman sonrası pazarlama stratejileriniz olsun.

başarılı bir mobil uygulama geliştirmek i̇çin 10 i̇pucu

10. Sosyal Medyanın Gücünü Kullanın

Sosyal medya, mobil uygulamanız için organik kullanıcı bulma ve uygulamanızın indirme sayısını arttırma adına çok etkili bir kanaldır. Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin gibi birçok sosyal medya platformunda uygulamanızı tanıtırsanız heyecan yaratabilir ve marka bilinirliğini oluşturabilirsiniz.

Sosyal medyada öncelikle mobil uygulamanıza ait kurumsal bir işletme hesabı oluşturun. Daha sonra sosyal medya reklamları için özel bir bütçe ayırarak kullanıcıların mobil uygulamanıza ilgi duymasını sağlayın.

Web Yazılım

Web Yazılım

Kurumsal ve bireysel ihtiyaçlara yönelik web yazılım projeleri geliştiriyoruz. Hayalinizdeki projeleri dijital dünyaya taşıyacak yazılım ve kodlama çalışmalarını hayata geçiriyoruz.  Öncelikle web yazılım ve mobil uygulama yazılımı alanında taleplerinizi dinlenir.  Ekibimiz tarafından taleplerinize yönelik projelendirme yapılır.

Web tasarım ve kodlama çalışmaları sonrasında projeniz sunulur. İstediğiniz revizeler sonrasında web yazılım projelerinizin son hali teslim edilir. Web yazılım hizmeti sonrası destek konusunda da Kumsal Ajans güvencesi devam eder.

Ürününüz veya hizmetiniz için en iyisini birlikte yapalım.

Uzmanlığımızı ve yeteneğimizi, ürün ve hizmetleriniz ile birleştirelim.
FORMU DOLDURUN SİZİ ARAYALIM
Biz Sizi Arayalım