Flutter Nedir? | Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Flutter Nedir? | Ne İşe Yarar ve Nasıl Kullanılır?

Flutter; Android ve İOS gibi platformlar için mobil uygulama geliştirmenizi sağlayan bir SDK olarak tanımlanabilir. Framework, Widget ve farklı araçları barındıran, sadece kod tabanı kullanarak yerel bir uygulama geliştirmenizi sağlayan bir sistemdir.  Flutter açık kaynak kodlu bir araçtır. Bu  aracı tüm mobil tasarımcı ve geliştiriciler ücret ödemeden kullanabilirler.

Bu araç Google tarafından 2017 yılında piyasaya sürülmüştür. Flutter genel olarak iki farklı unsurdan oluşmaktadır;

Yazılım Geliştirme Kiti: SDK olarak da bilinir. Mobil uygulamalarınızı pratik bir şekilde geliştirebilmeniz için farklı araçları kullanıma sunmaktadır. Yazdığınız kodlar hem IOS hem de Android için uygun hale getirebilirsiniz.

Framework: Yazılım geliştirme aşamasında kullanmanız gereken kullanıcı ara yüzü (UI) bileşenlerini kullanabilmenizi sağlar. Bu bileşenler sayesinde mobil uygulama projenizi kişiselleştirebilme şansı elde edebilirsiniz.

Flutter yardımıyla hem IOS hem de Android platformlarını hedefleyecek uygulamalara sahip olabilirsiniz. Çapraz platformlu mobil uygulamalar sayesinde hem maliyet hem de zaman açısından tasarruf sağlayabilirsiniz. Flutter ile her iki sistemde de yüksek uyum sağlayacak başarılı uygulama tasarımı yapılabilir.

flutter nedir ne i̇şe yarar kullanım alanları

Fluttter Neden Tercih Edilmelidir?

Flutter kullanarak her iki sistemde çalışabilecek kaliteli bir mobil uygulamaya sahip olabilirsiniz. Flutter tercih etmeniz için size geçerli birkaç sebep sunalım;

  • Flutter öğrenmesi kolay olan ve pratik bir şekilde kullanılabilen bir sistemdir. Yani flutter ile modern bir çerçevede mobil uygulamalarınızı kolayca oluşturabilirsiniz.
  • Flutter ile kodları hızlı bir şekilde değiştirebilirsiniz. Bu sayede ortaya çıkan sonuçları bir tıklamayla görebilirsiniz. Çok önemli değişiklikler yaptığınızda yeniden yükleme gibi zamanınızı alacak eylemler yapmanıza gerek yoktur.
  • Flutter kullanarak bir mobil uygulama geliştirmek çok ucuzdur. Hem Android hem de IOS için mobil uygulama geliştirme ve bakımını yapma maliyetli olabilir.
  • Mobil uygulama geliştirmede yüksek performans için her zaman native uygulamalar tercih edilmektedir. Ancak flutter uygulaması ile performans açısından yerel uygulamalar arasında bir fark görmeniz zordur.
  • Flutter tarafından sizlere sunulan widget’ları zorlanmadan kullanabilirsiniz. Bu sayede kullanıcı deneyimi yüksek, kaliteli bir kullanıcı ara yüzü sunabilir ve mobil uygulamanızı istediğiniz gibi kişiselleştirebilirsiniz.
  • Flutter mobil teknoloji ötesine geçen bir sistemdir. Flutter ile birlikte sadece mobil uygulamalarda değil web ve masaüstü tarayıcılarda da yüksek performans alabilirsiniz.
  • Flutter ile markanıza bağımsız bir kullanıcı ara yüzü oluşturmada tam özgürlük sağlanmaktadır.
  • Flutter mobil uygulamanız için kullanmanız gereken GPS koordinatı, sensör veri toplama, izin işleme, Bluetooth, kimlik bilgileri gibi gelişmiş işletim sistemi özelliklerini sizlere pratik bir şekilde sağlayacaktır.
  • Flutter estetik bir programlama dili olan Dart’ı kullanmaktadır. Ayrıca yüksek performansa sahip Skia isimli işlemi motoru kullanılmaktadır. Her düzeyde geliştiriciler için uygun tasarım modellerini barındırmaktadır. Flutter ile programlama dilindeki bazı teknik kusurları görmezden gelebileceğiniz bir tasarım bulabilirsiniz.

Flutter Kullanım Alanları Nelerdir?

Flutter, mobil uygulama teknolojisi olarak Türkiye’de henüz yeterli kullanıcı kitlesine erişemedi. Her geçen gün daha fazla kitleye erişen flutter kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir;

E – Ticaret: Markanızı daha geniş kitlelere ulaştırabilmek adına bir mobil uygulamaya mı ihtiyacınız var? Flutter tam da size göre. E ticaret faaliyetlerinizi yürüteceğiniz düşük maliyetli ve işlevsel bir mobil uygulamaya sahip olabilirsiniz. Mağazanızı sektörünüze ve ihtiyaçlarınıza özel olarak geliştirebilirsiniz.

Eğitim: Eğitim alanında bir mobil uygulama sahibi olmak istiyorsanız hem Android hem de IOS markette olmak sizin için yüksek maliyetli olabilir. Flutter ile iki işletim sisteminde de yüksek performansla yer alabilirsiniz.

Oyun: Mobil oyun geliştirmek ve kazanç elde etmek istiyorsanız flutter teknolojisini kullanabilirsiniz. Flutter kullanıcılarına işlevsel bir mobil uygulamaya sahip olma şansı verir.

Bireysel ve Kurumsal İhtiyaçlar: Flutter ile bireysel ve kurumsal ihtiyaçlarınıza yönelik çözümler sunan mobil uygulamalara da sahip olabilirsiniz. Kişisel bilgilendiricisi mobil bloglar ya da daha geniş kitlelere ulaşmanızı sağlayacak servisler için düşük bütçeniz varsa yüksek verimlilik için flutter teknolojisini tercih edebilirsiniz.

Flutter Sınırlılıkları Nelerdir?

Mobil uygulama sahibi olmak istiyorsanız çok fazla seçeneğiniz var. İhtiyaçlarınıza uygun farklı teknolojiler kullanarak bir mobil uygulama tasarlayabilirsiniz. Birçok avantajıyla ön plana çıksa da flutter aracının da bazı sınırlılıkları söz konusudur;

  • Google tarafından piyasaya sürülen ücretsiz açık kaynak kodlu bir teknoloji olan Flutter firma tarafından büyük destek görmektedir. Uygulamak isteyebileceğiniz hazır işlevi bulunan çok sayıda kitaplık yer alır. Ancak ihtiyacınız olabilecek her özelliği barındıracak çözümler bulamayabilirsiniz. Özellikle yerel girişimleriniz için flutter bazı konularda yetersiz kalabilir.
  • Flutter platformu en bilinen CI platformları tarafından desteklenmemektedir. Otomatik oluşturma, test etme, devreye alma gibi işlemler konusunda özel komut dosyalarını kullanma ve güncelleme konusunda uzmanlığınız olmalıdır.
  • FLutter uygulama geliştirmek isteyenler için boyut olarak sınırlıdır. Google en yüksek 10 MB destek vermektedir. Flutter uygulamanız optimize edilse de yerel uygulamalardan daha büyük olacaktır.
  • Bluetooth üzerinden bir cihaza bağlanmayı gerektirecek mobil uygulamalarda flutter yetersiz kalacaktır. Hem Android hem IOS cihazlarda bunu çözmek için FlutterBle kullanılsa da istenen performansı sağlamada yetersiz kalabilir.

flutter nedir ne i̇şe yarar kullanım alanları

Android Uygulamalar İçin Flutter Avantajları

Yerel Android uygulamalarla karşılaştırıldığında Flutter teknolojisinin en büyük avantajı çapraz platform desteği sağlamasıdır. Aynı kod tabanını kullanarak Android uygulamalarla birlikte IOS, web ve masaüstü gibi farklı platformlarda kullanabileceğiniz bir uygulamaya sahip olabilirsiniz.

Flutter ayrıca yerel Android uygulamalarında alabileceğiniz performansın önemli bir bölümünü sunabilir. Bir çapraz platform uygulamasına göre yerel uygulamalarla aradaki performans açığını kapatmanın en etkili yollarından biri Flutter tercih etmek olacaktır.

Uzun yıllardan bu yana yapılan iyileştirmeler sayesinde birçok konuda yerel Android uygulama ile Flutter yan yana çalıştığında aradaki fark anlaşılmayabilir.

IOS Uygulamalar İçin Flutter Avantajları

IOS uygulama geliştirmek isteyenler için ilk seçenek Apple tarafından kullanılmakta olan Objective-c idi. Bu programlama dili birçok geliştiricinin hoşlanmadığı bir uygulama diliydi. 2014 yılında daha işlevsel haliyle Swift piyasaya sürüldü.

IOS uygulamalar yapmak isteyenler için Flutter estetik, hızlı, üretken ve açık kaynak kodlu olmasıyla öne çıktı. IOS kullanıcıları çapraz uygulama teknolojilerinde performans ve kararlılık sorunlarından şikayetçiydi. Flutter ise Reach Native gibi diğer çapraş platformların yanında performans ve kararlılık açığını büyük oranda kapattı. Flutter mimarisi ve kullanılan Dart dili yerel bir uygulama kadar yüksek performanslı hale gelmesini sağladı.

Flutter Uygulama Fiyatları

Flutter uygulama fiyatları için öncelikle sizinle bir toplantı düzenliyoruz. Sizlerin ihtiyaçlarını anlıyor ve daha sonra taleplerinize uygun özellikleri karşılayacak bir Flutter projesi oluşturuyoruz. Flutter uygulaması her zaman Android ve IOS yerel uygulamalara göre çok daha uygun maliyetlidir. Özellikle bütçeleri kısıtlı olan ancak hem Android hem de IOS markette yüksek performanslı bir mobil uygulamaya sahip olmak isteyen müşterilerimize Flutter uygulamasını öneriyoruz.

Çapraz mobil uygulama teknolojileri içinde yerel uygulamalarla performans açığını büyük ölçüde kapatarak öne çıkan Flutter uygulama fiyatları beklentilerinize ve ihtiyaçlarınıza göre değişecektir. Ekibimiz sizin için bir ön çalışma yaparak fiyat teklifi hazırlayabilir. Diğer mobil uygulama teknolojileri konusunda görüşlerimizi merak ediyorsanız bize ulaşabilirsiniz.

Web Yazılım

Web Yazılım

Kurumsal ve bireysel ihtiyaçlara yönelik web yazılım projeleri geliştiriyoruz. Hayalinizdeki projeleri dijital dünyaya taşıyacak yazılım ve kodlama çalışmalarını hayata geçiriyoruz.  Öncelikle web yazılım ve mobil uygulama yazılımı alanında taleplerinizi dinlenir.  Ekibimiz tarafından taleplerinize yönelik projelendirme yapılır.

Web tasarım ve kodlama çalışmaları sonrasında projeniz sunulur. İstediğiniz revizeler sonrasında web yazılım projelerinizin son hali teslim edilir. Web yazılım hizmeti sonrası destek konusunda da Kumsal Ajans güvencesi devam eder.

Ürününüz veya hizmetiniz için en iyisini birlikte yapalım.

Uzmanlığımızı ve yeteneğimizi, ürün ve hizmetleriniz ile birleştirelim.
FORMU DOLDURUN SİZİ ARAYALIM
Biz Sizi Arayalım