NFT Marketplace Nedir? | Nasıl Kullanılır?

NFT Marketplace Nedir? | Nasıl Kullanılır?

(This article has been translated with google translate.)

1990'larda blockchain'ler akademik bir kavram olarak ortaya çıktı. Ancak günümüzde çok önemli bir oyun değiştirici olarak dikkatleri çekmeyi başardı. Gerçekten de efsanevi kripto para birimi Bitcoin aracılığıyla ilk uygulandığında dünyada finans piyasasına yeni bir bakış açısı getirdiler. Birdenbire insanlar dijitalleştirme noktasında hevesli hale geldiler. Böyle bir düşünce zaman geçtikçe blockchain uygulamalarının standardını ve kalitesini yükseltti. Daha sonra yavaş yavaş kripto para birimleri ile ilgili daha fazla proje geliştirildi.

NFT, satışları aylar içinde yüksek oranlarda arttıktan sonra büyük bir pazar çekti. Başarı esas olarak erken dönemde NFT benimseyenler ve yaratıcılar büyük gelirler elde etti. Bu nedenle her geçen gün daha fazla kişi Nft Marketplace üzerinden işlem yapıyor.

Bu nedenle bir NFT pazarını yönetmenin mevcut kripto dünyasında harika bir iş fırsatı olabileceği söylenebilir. Ancak böyle bir platforma sahip olmak büyük bir özen ve sabır gerektirir. Çünkü platformunuzun etrafında bir topluluk oluşturmak ilk adımdan itibaren yoğun ve planlı bir çalışma süreci gerektirmektedir.

NFT Marketplace Nedir?

NFT marketplace, genel bir kitleye odaklanmak için farklı türde NFT varlıkları satan yatay ticarete odaklanır. Diğer platformlar niş bir kitleyi hedefleyen belirli NFT varlıklarının listelendiği dikey ticarete dayalı bir platform çalıştırmaya odaklanır.

Yatay NFT pazarına örnek olarak OpenSea, Rarible, Solsea ve LooksRare verilebilir. SuperRare, Foundation, Sorare, Decentraland, NBA Top Shot, FanCraze ve Jump gibi platformlar ise belirli bir kitle grubuna odaklanan pazarlardır. Bu pazarlardaki işlemler genellikle kripto para birimleri karşılığında yapılır. Ancak birkaçı müşteri tabanını genişletmek için kriptoda istikrarlı paraları kabul eder.

NFT Marketplace Nasıl Kullanılır?

İlk olarak kullanıcılar alıcı ya da satıcı olarak portalda hesaplarını oluşturmalı ve kripto cüzdanlarını bağlamalı. Farklı bir seçenek olarak kripto para birimini yerleşik cüzdana doldurmalıdır.

Daha sonra satıcı, dijital varlıklarını desteklemek için NFT'leri basmalıdır. NFT hakkında ayrıntıları, maliyeti (açılış teklifi fiyatı/sabit fiyat), son tarih ve faydaları gibi yeterli bilgiyi ortaya koymalıdır.

Market yöneticisi NFT varlığını denetler ve öğeler tüm düzenlemelerine uygunsa satış portalında listelenir. Platform ayrıca NFT'leri bir ücret karşılığında bir ana sayfada yayınlayabilir. Potansiyel bir alıcı, NFT'ye ve teklif vermek için ayrıntılara bakar veya belirtilen fiyatı ödeyerek satın alma işlemini yapar. Teklif tutarı alıcının kripto cüzdanından alınır.

Satıcı, teklif edilen teklifin kendisini karşıladığını veya yeterli geldiğini kabul ederse alıcıya serbest bırakan teklifi kabul edebilir ve tutar satıcıya aktarılır.

İşlem sırasında ürün ücretinin yanı sıra birçok farklı kombinasyonun mümkün olduğu bir işlem ücreti de alınabilir. Ücretler genellikle nihai satışların bir oranı olarak alınır. Para platformun bakımı ve operasyonları için kullanılır.

NFT Marketplace Nasıl Olmalıdır?

  • Detaylı Bilgi: Kullanıcı ucu portalı, açıklamalar, sahiplik geçmişi, teklifler, ön izlemeler ve daha fazlası gibi NFT varlıkları hakkında gerekli tüm bilgileri içermelidir.
  • Arama Pratikliği: Pazar, kullanıcıların ihtiyaç duydukları NFT öğelerini kolayca arayabilecekleri gelişmiş bir arama özelliği içermelidir. Burada daha hızlı arama deneyimi çok önemlidir. Çünkü bu kullanıcı deneyimini belirlemede önemli bir rol oynar.
  • Filtreleme ve Sıralama Seçenekleri: NFT pazarı, kullanıcıların alakalı sonuçları kolayca alabilmeleri ve tercihlerine göre kolayca sıralayabilmeleri için yaygın bir filtre seçeneğine de sahip olmalıdır.
  • Listeleme Portalı: Bir NFT pazarındaki içerik oluşturucular, NFT'lerini kolayca basabilmeli ve listeleyebilmelidir. Özel bir portal, satıcıların/içerik oluşturucuların açıklamalar, satış modu ve etiketler dahil olmak üzere gerekli ayrıntıları sağlayarak NFT'lerini listelemelerine izin vermelidir.
  • Durum Portalı: Bu özellik, NFT'lerini satılık olarak listelerken bir satıcı için yararlı olacaktır. Çünkü moderasyon biraz zaman alacaktır. NFT koleksiyonlarından oluşan bir koleksiyon satmak isteyen bir satıcı için faydalı olacaktır.
  • Teklif Portalı: NFT pazarındaki alıcılar kolayca teklif verebilmeli ve kendilerini mevcut durumla güncelleyebilmelidir. Platformda açık artırmaya çıkarılan NFT öğelerine olan ilgiyi artırdığı için bir son tarih belirlemek önemlidir.
  • Kripto Cüzdanı: İşlemlerin işlenmesinde önemli bir rol oynadıkları için herhangi bir NFT pazarı için sahip olunması gereken bir özelliktir. Kullanıcılar cüzdanlarıyla oturum açabilseler de platform içindeki kullanıcılara sorunsuz bir deneyim sunmak için güvenlik için yerleşik bir cüzdan kullanmaları önerilir. Sıfırdan oluşturabilir veya MetaMask veya Coinbase gibi popüler bir cüzdan sağlayıcısıyla koordine edebilirsiniz.
  • Derecelendirmeler, Puanlama ve İncelemeler: Alıcıların bir satın alma işlemi yapmadan önce hangi satıcıların en iyi olduğunu bilmeleri için bu özelliklere sahip olmak önemlidir. Özellikle, NFT dünyasına yeni başlayanlar, verilen derecelendirmelere ve incelemelere dayanarak bir NFT öğesinin değerini görebildikleri zaman daha rahat hissederler.

NFT Marketplace Nasıl Oluşturulur?

NFT Marketplace oluşturmak için belirli adımları takip etmek gerekiyor. Bu noktada profesyonel bir destek alarak başarılı bir proje ortaya koyabilirsiniz.

NFT market geliştirme aşamaları şöyledir;

1. Kapsamlı Planlama

Diğer tüm başlangıç projeleri gibi, bir NFT pazarı oluşturmanın ilk aşaması da kapsamlı bir şekilde planlamaktır. Devreye girebilecek tüm metrikleri düşünmelisiniz. Burada yer alan bazı faktörler arasında iş, hedef pazar, niş, rakipler, çözüm, özellikler, pazarlama, ödeme ve kullanılan teknolojiler bulunmaktadır. Ardından tüm planlara ve kararlara dayanarak hedeflerinize uygun tasarım sürecine geçebilirsiniz.

2. Tasarım

NFT pazar yeri girişim planlarınızı hazırladıktan sonra platformunuzu tasarlamaya başlayabilirsiniz. Kullanıcı ucu ekranlarını oluşturmak için Web3 kütüphanesi kullanmak size yardımcı olacaktır. Kullanıcı arabiriminin (UI) sürükleyici bir kullanıcı deneyimi (UX) sağladığından emin olun. Sınırlı bir kullanıcı tabanından öneriler alın ve bunları gelecekte uygulayın.

3. Geliştirme

Kullanıcı tasarım sürecini hazır hale getirdikten sonra tüm görünen işlemlerini destekleyen arka tarafta geliştirmenin zamanı geldi.En çok tercih edilen Solidity ile akıllı sözleşme yazabilirsiniz. Ayrıca, NFT'ler için akıllı sözleşmeler, platformunuz için yerel belirteçler oluşturmanız ve platformunuzu blok zinciri ağına entegre etmeniz gerekir.

4. Test

Platformunuzun tam ölçekli gelişimini gerçekleştirdikten sonra yoğun testler yapmalısınız. A/B testi, küçük bir kullanıcı grubu ve tekrarlanan otomatik testler yapılabilir. Son platformun hatasız olmasını sağlamak için bulunan hatalar derhal çözülmelidir.

5. Yayına Alma

Artık platformunuzu genel kullanım için başlatmanın zamanı geldi. Ortamlar arasında kapsamlı pazarlama yoluyla kullanıcı tabanınızın hazır olduğundan emin olun. İlk kullanıcı tabanınızı toplamanın etkili yolu ilk kullanıcılara büyük avantajlar sunmaktır. Girişiminiz için değerli geri bildirimler alabileceğiniz birden fazla iletişim kanalına sahip olmak da önemlidir. Trendlere ayak uydurmak için geri bildirimlere dayanarak platformunuzu periyodik olarak geliştirin.

Web Yazılım

Web Yazılım

Kurumsal ve bireysel ihtiyaçlara yönelik web yazılım projeleri geliştiriyoruz. Hayalinizdeki projeleri dijital dünyaya taşıyacak yazılım ve kodlama çalışmalarını hayata geçiriyoruz.  Öncelikle web yazılım ve mobil uygulama yazılımı alanında taleplerinizi dinlenir.  Ekibimiz tarafından taleplerinize yönelik projelendirme yapılır.

Web tasarım ve kodlama çalışmaları sonrasında projeniz sunulur. İstediğiniz revizeler sonrasında web yazılım projelerinizin son hali teslim edilir. Web yazılım hizmeti sonrası destek konusunda da Kumsal Ajans güvencesi devam eder.

Ürününüz veya hizmetiniz için en iyisini birlikte yapalım.

Uzmanlığımızı ve yeteneğimizi, ürün ve hizmetleriniz ile birleştirelim.
FORMU DOLDURUN SİZİ ARAYALIM
Biz Sizi Arayalım