Dapp: İnteraktif Deneyimler

Dapp: İnteraktif Deneyimler

(This article has been translated with google translate.)

Günümüzde birçok büyük işletme artık merkezi uygulamaları kullanmaktan kaçınıyor. Merkezi uygulamalardaki kısıtlamalar, kişiselleştirme problemleri ve güvenlik açıkları hızla işletmeleri yeni teknolojiler aramaya itiyor. Bu nedenle merkezi olmayan uygulamalar her geçen gün daha fazla tercih edilir hale geliyor. Dapp, merkezi olmayan uygulamalar için kullanılan özel bir terimdir.  İşletmeler hedef kitleleri ile buluşmak ve onlarla etkileşim kurmak için merkezi sistemlere çok yüksek bütçeler ayırmak zorunda kalıyor. Bunun bir yolunu bulmak isteyen işletmeler merkezi olmayan uygulamalara yatırım yaparak aracı şirketlere para ödemekten kurtuluyorlar. Bu sistem sayesinde çok geniş bir kitleye hiçbir aracı olmadan ulaşabilir ve işletmenizin dijital faaliyetlerini güvenilir bir şekilde ve tamamen sizin kontrolünüzde yürütebilirsiniz.

Dapp Nedir?

Dapp, bir şirketin büyük miktarda veriyi topladığı, depoladığı ve yönettiği ve ardından bunları dış ortaklara ve üçüncü taraf sistemlere sunduğu bir iş modelidir. Örneğin, bir şirket zaman içinde hedef kitlelerinin satın alma alışkanlıkları hakkında veri toplayabilir, ardından bu verileri bir ortak şirkete aktarabilir. Böylece iş stratejilerini belirlemek için kullanabilirler. Bu şekilde, DaaP fikri çok etkili bir süreçtir. Çünkü verileri bir yazılım veya donanım parçası yerine bir meta olarak konumlandırır.

Merkezi olmayan uygulamalar diğer ismi ile dapp, tipik tüketici uygulamaları tarafından sunulanlara benzer hizmetler sunar. Ancak verileri yönetmek için merkezi aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırarak kullanıcılara verileri üzerinde daha fazla kontrol sağlamak için blok zincir teknolojisini kullanırlar. Böylece hizmeti "merkezi olmayan" hale getirirler.

Dijital uygulamalar günümüz dünyasında her yerde bulunmaktadır. Tüketiciler uygulamaları e-posta göndermek, bir alışveriş için ödeme yapmak, tarihleri bulmak ve sayısız işlem ağı için kullanıyor. Geleneksel kontrol ve mülkiyet modelleri altında tüketiciler genellikle kişisel verileri hizmeti sağlayan şirkete vermek zorunda kalır. Merkezi olmayan bir uygulamayla, kullanıcılar teorik olarak mali durumları ve kişisel verileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olurlar. Çünkü bilgileri depolamak ve güvence altına almak için başkalarına güvenmek zorunda kalmazlar. Bunun için Dapp sistemi çok işlevsel bir sistem olarak öne çıkıyor.

Dapp Nasıl Çalışır?

Ethereum temelli olarak geliştirilen Dapps, kullanıcıları doğrudan bağlamak için arka planda blockchain teknolojisini kullanıyor. Blok zincirleri, her kullanıcının kayıtların bir kopyasına sahip olduğu dağıtılmış bir sistemi birbirine bağlama şansı veriyor. Arka plandaki blok zincirleriyle kullanıcılar üçüncü bir tarafa bilgi vermek zorunda kalmazlar. Yani verilerinin kontrolünü başkasına bırakmak zorunda kalmazlar.

Merkezi sistemler ağlarına giren ve çıkan verileri kayıt altına alır ve kontrol etme eğiliminde olur. Örneğin finansal kuruluşlar işlemlerin gönderilmesini durdurabilir ve Twitter tweet'leri platformundan silebilir. Dapps, kullanıcıları kontrol sürecine dahil eder ve bu tür eylemleri imkansız olmasa da zorlaştırır.

Nispeten yeni bir kavram olduğu için bir dapp'ın üzerinde anlaşmaya varılmış bir tanımı yoktur. Ancak bir dapp'ın temel özellikleri şunlardır:

  • Geliştirilebilir: Kod, herkesin bakması, kopyalaması ve denetlemesi için herkese açıktır.
  • Merkezi değildir: Dapps'in sorumlu kimsesi yoktur. Bu nedenle hiçbir merkezi otorite kullanıcıların uygulamada istediklerini yapmalarını engelleyemez.
  • Blok zinciri teknolojisini kullanır: Merkezi bir yönetim olmadığı için uygulamayı ayakta tutacak bir sisteme ihtiyaç vardır. Dapps, merkezi bir varlık yerine koordine etmek için temel bir blok zinciri (Ethereum gibi) kullanır.
  • Akıllı sözleşmeler oluşturulur: Merkezi olmayan uygulamalar, belirli kuralları otomatik olarak uygulayan akıllı sözleşmeleri kullanır.
  • Globaldir: Amaç dünyadaki herkesin bu dapp'leri yayınlayabilmesi veya kullanabilmesidir.

Dapp Avantajları Nelerdir?

Dapps'in birkaç heyecan verici yönü vardır:

  • Sansüre karşı korunaklıdır: Tek bir yönetim noktası olmadığından hükümetlerin veya güçlü bireylerin ağı kontrol etmesi çok zordur.
  • Kesinti süresi yoktur: Merkezi olmayan güvenmek, tek tek bilgisayarlar veya ağın bazı bölümleri çökse bile dapp'lerin çalışmaya devam etmesini sağlar.
  • Blockchain tabanlıdır: Akıllı sözleşmeler kullanılarak yapıldıkları için, kripto para birimlerini dapp'ın temel işlevlerine kolayca entegre edebilirler.
  • Açık kaynaklıdır: Açık kaynaklı dapp'ler, dapp ekosisteminin gelişimini teşvik eder. Ayrıca geliştiricilerin daha kullanışlı işlevlerle daha iyi dapps oluşturmalarını sağlar.

Dapps Dezavantajları Nelerdir?

Dapps, normal uygulamaların karşılaştığı birçok sorunu çözmeyi vaat ederken, bazı dezavantajları da vardır.

  • Hacklenebilir: Birçok dapp açık kaynaklı akıllı sözleşmelerde çalıştırıldığından bilgisayar korsanları kodu gözden geçirme ve zayıf yönleri arayan ağları inceleme fırsatına sahiptir. Bu durum popüler dapp'lerde bir dizi saldırıya yol açtı.
  • Kullanıcı Deneyimi Düşüktür: Birçok dapp, kullanıcıyı uzaklaştıran zayıf kullanıcı arayüzlerine sahiptir. Yine de zamanla bu özelliği ortadan kalkmaktadır.
  • Kullanıcı Kısıtlılığı Vardır: Birçok Web 2.0 uygulamasında olduğu gibi, bir dapp ne kadar çok kullanıcıya sahipse, ağ bu hizmetleri sunmada o kadar etkili olur. Buna genellikle ağ etkisi denir. Dapp, düşük kullanıcı sayılarına sahip olabilir. Bu da onları daha az etkileşimli hale getirebilir. Ayrıca, bir dapp'ın güvenliği genellikle kullanıcılara bağlı olduğu için onları daha az güvenli hale getirebilir.

Dapp Neden Önemlidir?

Bir işletme veya iş ortakları için dapp önemlidir. Çünkü analizine değil, mümkün olduğunca fazla ham veri toplamaya odaklanır. Bir Daap modelinin başarılı olması için, ev sahibi şirketin büyük miktarda veri toplaması ve veri toplamayı sürdürmesi gerekir. Bu verilere erişim için ödeme yapan işletmeler, daha sonra veritabanını toplama, depolama ve yönetme gibi ağır yükleri kendileri yapmak zorunda kalmadan karar vermek için bu verileri kullanabilir.

Daap, aynı pazardaki birden fazla işletmeye müşteri alışkanlıkları ve tarihsel eğilimler hakkında daha derin bir bilgi sunmaya odaklanıyor. Bu da daha yaygın veri odaklı, müşteri odaklı iş kararları için bir temel oluşturmaktadır. Bununla birlikte, rekabet ve en iyi gizlilik uygulamaları ile ilgili iş kaygıları olsa da Daap'nin yeni müşteri edinme trendlerinde her zaman önemli bir oyuncu olarak dikkatleri çekmektedir.

Web Yazılım

Web Yazılım

Kurumsal ve bireysel ihtiyaçlara yönelik web yazılım projeleri geliştiriyoruz. Hayalinizdeki projeleri dijital dünyaya taşıyacak yazılım ve kodlama çalışmalarını hayata geçiriyoruz.  Öncelikle web yazılım ve mobil uygulama yazılımı alanında taleplerinizi dinlenir.  Ekibimiz tarafından taleplerinize yönelik projelendirme yapılır.

Web tasarım ve kodlama çalışmaları sonrasında projeniz sunulur. İstediğiniz revizeler sonrasında web yazılım projelerinizin son hali teslim edilir. Web yazılım hizmeti sonrası destek konusunda da Kumsal Ajans güvencesi devam eder.

Ürününüz veya hizmetiniz için en iyisini birlikte yapalım.

Uzmanlığımızı ve yeteneğimizi, ürün ve hizmetleriniz ile birleştirelim.
FORMU DOLDURUN SİZİ ARAYALIM
Biz Sizi Arayalım